Некои од Бахаи куќите на молитва

 

Бахаи куќите за молитва се места за размислување, за молитва и медитација. Тие се подигнати за слава на Бога и се отворени за сите луѓе, независно од нивната религија или поглед на светот, нација или потекло. Секоја од овие куќи за молитва има девет влезови и една купола, како симбол за единството на сите религии и единството на сите луѓе. Во нив нема ниту слики ниту скулптури. Во просториите се читаат и пеат молитви и текстови од Светите Книги на сите светски религии. Толкувања на текстовите или свештеници истотака не се дозволени исто како и литургиски ритуали.

Куќи на молитва се наоѓаат на пример во Германија, Чиле, Индија, Уганда, САД, Камбодија, Австралија, Самоа, Панама.

АКТИВНОСТИ ВО СКОПЈЕ

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© bahai.mk